COMUNITATE

Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva (A)

Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva (A)

De peste un an de zile, întreaga activitate a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a trebuit adaptată noilor condiții impuse de pandemie. De aceea, tradiționala noastră activitate din luna martie, dedicată Zilei Internaționale a Francofoniei, a fost amânată pentru luna mai, această acțiune culturală fiind pregătită cu aceeași rigurozitate și cu același profesionalism cu care publicul nostru este obișnuit.

An de an, la 20 martie, cele 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei organizează activități dedicate mișcării francofone care, așa cum spunea poetul Leopold Sedar Senghor, fostul preşedinte al Senegalului și unul dintre arhitecţii mişcării francofone, a devenit „o cultură care, depăşind barierele limbii, devine un mijloc prin care popoarele care o compun iau parte la civilizaţia universală”. România face parte din marea familie a ţărilor francofone din anul 1991 și este firesc să fie așa, având în vedere puternicele legături pe care țara noastră le-a avut în ultimele două secole cu Franța și cu țările francofone.

Francofonia are patru mari obiective: promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice; promovarea păcii, a democraţiei şi a drepturilor omului; susţinerea educaţiei, formării, învăţământului superior şi cercetării; dezvoltarea cooperării în serviciul dezvoltării durabile şi a solidarităţii.

Biblioteca Județeană a organizat, în fiecare an, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, interesante și atractive activități culturale dedicate în primul rând celor tineri, dar nu numai lor, ci oricui este interesat de bogata cultură franceză, de literatura, arta, geografia, istoria Franței și a țărilor francofone.

Și în acest an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și Parcul de Afaceri Simeria, a organizat o manifestare cultural-educativă cu tema „Istoria Franței în filatelie”.

Pornind de la numeroasele piese filatelice – mărci poștale, ilustrate maxime, plicuri prima zi – aflate în colecția particulară a doamnei Denisa Toma, a fost prezentată o scurtă istorie a Franței, ilustrată doar cu ajutorul timbrelor. De la istoria antică, de la luptele galilor cu romanii, de la primii regi ai Franței și cei mai importanți monarhi, până la Revoluția de la 1789, la epoca lui Napoleon, la cele două războaie mondiale, la cei mai cunoscuți președinți ai Franței (Charles de Gaulle, Georges Pompidou, François Mitterrand), s-a făcut o trecere în revistă a celor mai importante momente din istoria Franței.

La începutul prezentării s-a vorbit despre rolul extrem de important pe care îl are filatelia, colecționarea de timbre, pentru formarea unei solide culturi generale pentru că fiecare timbru este un mic izvor de cunoaștere. Se spune că filatelia este regina colecțiilor și colecția regilor. Într-adevăr, această frumoasă pasiune au avut-o multe capete încoronate, președinți de republică, mari oameni politici.

Ca de obicei, la finalul prezentării, cei care au fost atenți și au știut să răspundă la întrebările formulate de organizatori au primit premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Pe holul Parcului de Afaceri din Simeria a fost alcătuită o foarte frumoasă expoziție de timbre, în special franțuzești, având ca temă istoria Franței, alături de câteva panouri cu ilustrate din Paris și din cele mai pitorești regiuni ale Franței: Provence, Normandia și Bretagne.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × four =

Mai mult in COMUNITATE

Jazz, blues și rock, la Deva. Concert în aer liber cu trupele Steel Jazz Quintet și The Story

HunedoaraMea.ro19 mai 2021

Expoziție a Muzeului din Deva despre meșteșugurile practicate de daci, la Shopping City Deva

HunedoaraMea.ro18 mai 2021

Prima zi de rapel la centrul de vaccinare drive-thru din Deva

HunedoaraMea.ro16 mai 2021

Vaccinare fără programare la Castelul Corvinilor. Peste 250 de persoane, imunizate împotriva COVID-19 în prima zi

HunedoaraMea.ro16 mai 2021

Piața volantă Produs de Cluj, în acest weekend, la Deva

HunedoaraMea.ro14 mai 2021

Biblioteca Județeană din Deva prezintă viața și opera lui Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la nașterea marelui scriitor şi teolog

HunedoaraMea.ro14 mai 2021

Maratonul vaccinării, la Petroșani

HunedoaraMea.ro13 mai 2021

FOTO / Echipa Liceului ”I. C. Brătianu” din Hațeg a câștigat finala mică a concursului ”Citești și câștigi”, organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro13 mai 2021

Istoria și legendele Cetății Deva, reînviate de oștenii Gărzii

HunedoaraMea.ro12 mai 2021