Meniu

Eveniment editorial de excepție

În prezența unui public numeros, a avut loc lansarea lucrării Deva, monografie, apărută în condiții grafice deosebite la Casa de Editare Emia din Deva

 

Primăria Municipiului Deva și Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva au organizat, săptămâna trecută, în Foaierul Central al Casei de Cultură „Drăgan Muntean” Deva, un eveniment editorial de importanță excepțională pentru toți cei care iubesc municipiul Deva, municipiu care a primit o carte de vizită, o monografie cu care se poate mândri.

 

Monografia Devei este o lucrare complexă, îndelung așteptată atât de specialiști, cât și, mai ales, de locuitorii Devei, de cei care îndrăgesc acest oraș și vor să-i cunoască istoria. Turiștii care vin în oraș au, la rândul lor, ocazia să afle o sumedenie de informații interesante despre trecutul așezării noastre și pot să-și facă o impresie imediată despre felul în care a evoluat orașul, despre oamenii care l-au locuit.

 

Deva, monografie, un demers ambițios și complex

De multă vreme se simțea nevoia elaborării unei monografii cu adevărat științifice dedicate municipiului de la poalele Cetății. Primăria Municipiului Deva împreună cu Biblioteca Județeană, în virtutea unei bune colaborări de-a lungul timpului, au avut această inițiativă și ambele instituții au detaliat proiectul Deva, monografie.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Deva și Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De altfel, Primăria și Consiliul Local Deva au acordat întregul suport financiar pentru activitatea de cercetare a documentelor inedite și de publicare a monografiei.

Aceasta este prima lucrare cu caracter științific, de mare anvergură, prima monografie autentică a municipiului Deva. La elaborarea ei a luat parte un colectiv interdisciplinar format din cunoscuți specialiști – naturaliști, istorici, profesori, bibliografi – care au studiat documente de arhivă, majoritatea acestora aduse pentru prima dată la cunoștința publicului. A fost valorificat imensul fond documentar al Devei, sutele de dosare aflate la Arhivele Naționale și necercetate până acum. Autorii monografiei nu au făcut o simplă descriere a documentelor, ci acestea au fost analizate, explicate și contextualizate în funcție de epoca la care se refereau. A fost o cercetare cu adevărat științifică, în care fiecare document descoperit și adus la lumină a fost valorificat și interpretat, iar rezultatul este această lucrare de mare anvergură, o monografie cum poate puține există la noi.

 

Afirmațiile sunt susținute de documente și de argumentare științifică

Este foarte important de menționat faptul că, de acum înainte, informațiile legate de municipiul Deva se află reunite în acest corpus închegat, coerent, în care fiecare afirmație este susținută de document și de argumentare științifică.

Monografia este structurată în două volume. Principalele capitole prezintă cadrul natural al Devei, istoria orașului din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, cu un capitol special dedicat Cetății – simbolul orașului – și cu detalierea unor momente cruciale din istoria așezării, precum Revoluția de la 1848-1849 și Marea Unire de la 1918.

Sunt prezentate pe larg Primăria Municipiului Deva, cu istoricul ei și cu evoluția serviciilor de bază, datele demografice privite în evoluție istorică, principalele confesiuni și culte religioase cu așezările lor, învățământul, cultura și activitatea editorială a orașului. Monografia conține o bogată și, în mare parte, inedită iconografie.

Oricine va răsfoi și va citi cele două ample volume va putea afla tot ceea ce este relevant referitor la municipiul Deva și va îndrăgi și mai mult străvechiul oraș de la poalele Cetății. Trebuie remarcat și stilul accesibil, limpede, al textelor din monografie, ceea ce face lectura atractivă pentru toate categoriile de cititori, pentru toți cei interesați să afle drumul străbătut de acest oraș, din zorii civilizației până la municipiul modern și dinamic de astăzi.

 

Manager,

Ioan Sebastian Bara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*