COMUNITATE

Digitizarea presei din colecțiile Bibliotecii Județene (A)

Digitizarea presei din colecțiile Bibliotecii Județene (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a început un amplu proiect de digitizare a întregului fond de publicații seriale aflate în patrimoniul ei. În momentul de față, toate bibliotecile moderne din lume își conservă și își protejează patrimoniul de care dispun cu ajutorul digitizării. Colecțiile de ziare și reviste, ca și fondul de carte, se află sub influența unor factori fizici care le alterează starea și fac din ce în ce mai anevoios accesul la uriașul volum de informații pe care aceste publicații le conțin.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva are un impresionant fond de tipărituri care, treptat, va fi transpus în format electronic prin scanare și digitizare. Dispunem de colecții ale unor publicații apărute în secolul    al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cum ar fi revistele „Convorbiri literare”, „Cosânzeana”, „Boabe de Grâu”, „Sămănătorul”, „Luceafărul” și ziarele „Bunul econom”, „Gazeta Transilvaniei” ș.a.

digitizare presa 02

Proiectul de digitizare a întregii prese aflate în patrimoniul bibliotecii noastre își propune să prelucreze toate ziarele și revistele, astfel încât consultarea acestor publicații să poată fi la îndemâna oricărui utilizator. Un avantaj deosebit al stocării informației prin digitizare, pe lângă protejarea fizică a publicațiilor, este posibilitatea consultării simultane de către mai mulţi utilizatori a aceluiaşi document, independent de programul de funcţionare al bibliotecii.

Digitizarea presei aflate la Biblioteca Județeană a început cu colecția din anul 1953 a cotidianului „Drumul socialismului”. Timp de 50 de ani, acest ziar a fost principalul organ de presă regional, apoi județean, al hunedorenilor. Desigur, a purtat o puternică amprentă ideologică, fiind sub comanda organizației hunedorene a Partidului Comunist Român. Materialele aveau, obligatoriu, o directivă imprimată de forurile politice. Cu toate acestea, populația găsea în paginile ziarului și articole „dezbrăcate” de haina ideologică. Recenzii de carte, informații sportive, știri culturale, pagini literare, fapt divers, mică publicitate, toate acestea au făcut, totuși, din ziarul „Drumul socialismului” o publicație relativ accesibilă.

digitizare presa 03

Digitizarea întregii colecții a acestui cotidian va da posibilitatea cercetătorilor istoriei locale, dar și oricărui cititor, să descopere informații despre toate evenimentele politice, sociale, administrative, economice, culturale, sportive din județ. Cu excepția vieții bisericești, acest ziar este depozitarul unui imens volum de cunoștințe relevante pentru viața județului Hunedoara în anii comunismului: inaugurări de întreprinderi, deschiderea de școli, realizarea unor lucrări edilitare etc. Din aceste considerente, digitizarea cotidianului „Drumul socialismului” va fi un câștig incontestabil pentru publicul larg și pentru cercetătorii vieții hunedorene din acea perioadă.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Accesul la fondul de periodice și publicații seriale se face urmând pașii:

Pasul 1

Se accesează pagina bibliotecii județene:

http://www.bibliotecadeva.ro/bj.htm

01

Pasul 2

Se selectează iconița

02

Pasul 3

Se selectează hiperlinkul:  „fondul de periodice si publicatii seriale

03

Pasul 4

Se selectează anul dorit:

04

Pasul 5

Se selectează ziarul sau revista dorită:

05

Pasul 6

Se ajunge la ecranul ziarului sau revistei selectate

06

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

eleven + 18 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

trupa taxi 3

Trupa Taxi, Andra și Grigore Leșe vor cânta la „Serbările Devei”. Vezi programul evenimentului

HunedoaraMea.ro28 aprilie 2016
Biblioteca legendelor main

Întâlnire cu legendele (A)

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2016
matrita 01

Matriţa din bronz de la Sarmizegetusa Regia (A)

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2016
monografie deva main

Eveniment editorial de excepție. Lansarea lucrării „Deva, monografie” (A)

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
liceul mircea eliade

Sferturile de finală ale concursului pentru liceeni “Citești și câștigi”. Colegiul Pedagogic „Regina Maria” Deva vs. „Mircea Eliade” Lupeni. Vezi cine a câștigat confruntarea, clasamentul grupei și galerie foto

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
anne frank

O expoziție despre Anne Frank, o figură-simbol a victimelor Holocaustului, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
seven wings

Concert al formațiilor ,,Seven wings” și “Play it!” de la Liceul de Arte. Jazz, funk, rock, pop și reggae, la Teatrul din Deva

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
Biblioteca legendara

O „Bibliotecă legendară”, care promovează legendele și istoria Țării Hațegului, deschisă de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
muzeu deva

Simpozion internațional, la Muzeul din Deva – „Reprezentări, semne şi simboluri”

HunedoaraMea.ro20 aprilie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate