COMUNITATE

Eveniment editorial de excepție. Lansarea lucrării „Deva, monografie” (A)

Eveniment editorial de excepție. Lansarea lucrării „Deva, monografie” (A)

Primăria Municipiului Deva și Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva au organizat în data de 21 aprilie 2016, în Foaierul Central al Casei de Cultură „Drăgan Muntean” Deva, un eveniment editorial de importanță excepțională pentru orașul nostru, pentru toți cei care iubesc municipiul Deva, municipiu care a primit o carte de vizită, o monografie cu care se poate mândri. În prezența unui public numeros, a avut loc lansarea lucrării Deva, monografie, apărută în condiții grafice deosebite la Casa de Editare Emia din Deva.

De multă vreme se simțea nevoia elaborării unei monografii cu adevărat științifice dedicate municipiului de la poalele Cetății. Primăria Municipiului Deva împreună cu Biblioteca Județeană, în virtutea unei bune colaborări de-a lungul timpului, au avut această inițiativă și ambele instituții au detaliat proiectul Deva, monografie, un demers ambițios și complex, de mare răspundere.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Deva și Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De altfel, Primăria și Consiliul Local Deva au acordat întregul suport financiar pentru activitatea de cercetare a documentelor inedite și de publicare a monografiei.

Aceasta este prima lucrare cu caracter științific, de mare anvergură, prima monografie autentică a municipiului Deva. La elaborarea ei a luat parte un colectiv interdisciplinar format din cunoscuți specialiști – naturaliști, istorici, profesori, bibliografi – care au studiat documente de arhivă, majoritatea acestora aduse pentru prima dată la cunoștința publicului. A fost valorificat imensul fond documentar al Devei, sutele de dosare aflate la Arhivele Naționale și necercetate până acum. Autorii monografiei nu au făcut o simplă descriere a documentelor, ci acestea au fost analizate, explicate și contextualizate în funcție de epoca la care se refereau. A fost o cercetare cu adevărat științifică, în care fiecare document descoperit și adus la lumină a fost valorificat și interpretat, iar rezultatul este această lucrare de mare anvergură, o monografie cum poate puține există la noi.

Este foarte important de menționat faptul că, de acum înainte, informațiile legate de municipiul Deva se află reunite în acest corpus închegat, coerent, în care fiecare afirmație este susținută de document și de argumentare științifică.

Monografia este structurată în două volume. Principalele capitole prezintă cadrul natural al Devei, istoria orașului din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, cu un capitol special dedicat Cetății – simbolul orașului – și cu detalierea unor momente cruciale din istoria așezării, precum Revoluția de la 1848-1849 și Marea Unire de la 1918.

Sunt prezentate pe larg Primăria Municipiului Deva, cu istoricul ei și cu evoluția serviciilor de bază, datele demografice privite în evoluție istorică, principalele confesiuni și culte religioase cu așezările lor, învățământul, cultura și activitatea editorială a orașului. Monografia conține o bogată și, în mare parte, inedită iconografie.

Monografia Devei este o lucrare complexă, îndelung așteptată atât de specialiști, cât și, mai ales, de locuitorii Devei, de cei care îndrăgesc acest oraș și vor să-i cunoască istoria. Turiștii care vin în oraș au, la rândul lor, ocazia să afle o sumedenie de informații interesante despre trecutul așezării noastre și pot să-și facă o impresie imediată despre felul în care a evoluat orașul, despre oamenii care l-au locuit.

Oricine va răsfoi și va citi cele două ample volume va putea afla tot ceea ce este relevant referitor la municipiul Deva și va îndrăgi și mai mult străvechiul oraș de la poalele Cetății. Trebuie remarcat și stilul accesibil, limpede, al textelor din monografie, ceea ce face lectura atractivă pentru toate categoriile de cititori, pentru toți cei interesați să afle drumul străbătut de acest oraș, din zorii civilizației până la municipiul modern și dinamic de astăzi.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

three × 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

liceul mircea eliade

Sferturile de finală ale concursului pentru liceeni “Citești și câștigi”. Colegiul Pedagogic „Regina Maria” Deva vs. „Mircea Eliade” Lupeni. Vezi cine a câștigat confruntarea, clasamentul grupei și galerie foto

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
anne frank

O expoziție despre Anne Frank, o figură-simbol a victimelor Holocaustului, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
seven wings

Concert al formațiilor ,,Seven wings” și “Play it!” de la Liceul de Arte. Jazz, funk, rock, pop și reggae, la Teatrul din Deva

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
Biblioteca legendara

O „Bibliotecă legendară”, care promovează legendele și istoria Țării Hațegului, deschisă de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2016
muzeu deva

Simpozion internațional, la Muzeul din Deva – „Reprezentări, semne şi simboluri”

HunedoaraMea.ro20 aprilie 2016
expozitie muzeu 01

Expoziție de arte plastice și piese vestimentare, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2016
editura corint

Stand de carte cu vânzare al Grupului Editorial Corint, la Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2016
Atelierul de fotografie XIX 01

Ediție specială a „Atelierului de fotografie”, în săptămâna „Școala altfel”

HunedoaraMea.ro18 aprilie 2016
Afis Monografia Devei

Eveniment editorial. Lansarea monografiei Devei

HunedoaraMea.ro14 aprilie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate