Ziare - evenimente evidentiate in presa hunedoareana
Evenimentele din luna octombrie 2021
 

01.10.2021 – 3.10.2021, Secția de Artă și Carte Franceză – Stand de carte cu vânzare Editura RAO.

 

02.10.2021, ora 1800, Sediul central al Bibliotecii Județene - evenimentul cultural Noaptea Bibliotecilor

  

Click pe imagine pentru programul evenimentului

După o nedorită întrerupere de un an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, reia seria de evenimente culturale desfășurate sub genericul Noaptea Bibliotecilor și, în ziua de 2 octombrie 2021, ora 1800, își deschide din nou porțile pentru cea de-a X-a ediție a acestei mult îndrăgite activități.

Publicul fidel al bibliotecii este deja familiarizat cu această manifestare ce are loc la fiecare început de octombrie și de fiecare dată este prezent la Noaptea Bibliotecilor pentru a lua parte la programul bogat și divers pe care  l-am pregătit.

Așa cum se vede în programul manifestării, copiii se vor bucura și în acest an de o atenție specială, fiindu-le dedicate câteva ore pline de activități plăcute și pline de antren, de la teatru la jocuri în aer liber și fotografii la minut.

Nu va lipsi muzica pe care în acest an ne-o va aduce trupa Taxi, nu va lipsi nici filmul, întregul program a fost în așa fel conceput încât să facă plăcere unui evantai larg de vârste și gusturi.

Vizitatorii vor avea prilejul să cunoască numeroasele lucrări apărute sub egida Bibliotecii Județene, lucrări adunate și prezentate în cadrul expoziției „Sub egida bibliotecii…”: de la „Județul Hunedoara, monografie” și „Deva, monografie” la revista „Vox libri” și volumul dedicat Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva la împlinirea a 65 de ani de activitate.

De fiecare dată, Noaptea Bibliotecilor ne dă ocazia să prezentăm în fața prietenilor noștri fideli, în fața tuturor celor care ne trec pragul, activitatea noastră, specificul și frumusețea muncii de bibliotecar, să atragem cât mai mulți viitori prieteni ai bibliotecii. Cu siguranță, cei care vor lua parte la Noaptea Bibliotecilor vor înțelege și mai bine rolul bibliotecii noastre în viața culturală a județului Hunedoara. Copii sau adulți, ei se vor simți apropiați de această instituție a cărei primă preocupare este să fie cât mai utilă tuturor celor care aleg să fie alături de noi.

Celor care ne vor fi oaspeți la Noaptea Bibliotecilor le promitem momente plăcute pe care le-am pregătit cu foarte mult drag și responsabilitate față de toți cei care ne prețuiesc munca și au încredere în noi.

            Menționăm că toate activitățile în aer liber programate pentru Noaptea Bibliotecilor se vor desfășura în curtea spațioasă a Consiliului Județean Hunedoara, spațiu care ne-a fost pus la dispoziție cu aceeași generozitate cu care această instituție ne acordă sprijin ori de câte ori este necesar.
 

13.10.2021 - 16.10.2021, orele 1000 – 2000, Deva Mall, Salle dʾOr, etajul 3 – evenimentul cultural Salonul Hunedorean al Cărții

Click pe imagine pentru programul evenimentului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Complexul Deva Mall, organizează, în perioada 13 – 16 octombrie 2021, cea de-a XXI-a ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, eveniment cultural devenit tradițional, foarte apreciat de iubitorii de carte din Deva și din județul Hunedoara. 

Salonul va fi accesibil publicului zilnic între orele 1000 și 2000, intrarea fiind gratuită.  

Salonul Hunedorean al Cărții este evenimentul cultural pe care Biblioteca Județeană îl pregătește din timp, cu mult profesionalism, cu drag și respect față de cititorii fideli, față de toți prietenii cărții, față de oaspeții noștri: scriitori, edituri, librari.

Ca și în anii precedenți, și la această ediție vom avea o participare numeroasă, concretizată în cele peste 90 de edituri din țară și din județ.

Din țară vor fi prezente următoarele edituri:

- din Alba Iulia: Aeternitas;

- din Baia Mare: Proema;

- din Brașov: Adevăr Divin, Arco Iris, Okian;

- din Brăila: Torent Press;

- din București: Academia Română-Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Alcor Edimpex S.R.L., Alias Publishing, All, Amurg Sentimental, Art, Asociația Macedonenilor din România, Astro, Atma Mundi, Atman,  Compania Dan Puric, Corint, Corint Junior, Crime Scene Press, Curtea Veche Publishing, Dharana, Diana Press, Editura Medicală, Editura Militară, Eikon, Elena Francisc Publishing, Flamingo, For You, Ganesha, Integral, Leda,  Livingstone, Meteor Press, MMS, Nemira, Niculescu, Noi Media Print, Orizonturi, Paideia, Prestige, Prior Media Group, RAO, Romhelion, Saeculum IO, Semne-Artemis, Sigma, Trei, Tritonic, Univers, Univers Enciclopedic Books, Vivaldi, Vremea, Zorio;

- din Cluj-Napoca: Argonaut, Casa Cărții de Știință, Editura Asociației de Științe Cognitive din România, Mega, Q-Press, Redacția Tribuna, Risoprint, Societatea Culturală Myrobiblion, Școala Ardeleană;

- din Drobeta-Turnu Severin: Ștef;

- din Iași: Doxologia, Polirom;

- din Pitești: Carminis, Diana, Nomina, Nominatrix;

- din Sibiu: Agnos;

- din Târgoviște: Cetatea de Scaun.

Acestora li se alătură edituri din Republica Moldova (Cartier) și din Marea Britanie (Bloomsbury, Macmillan, MM Publications, Scholastic, Usborne, Vintage).

Editurile hunedorene, ca de obicei, vor fi prezente şi vor organiza lansările unor scriitori cunoscuți sau care își vor lansa volumele de debut. Vor fi prezente următoarele edituri din județ:

- din Deva: Accent Media, Călăuza v.b., Danimar, Editura Episcopiei Devei și Hunedoarei, Emia, Karina, Paula, SETRAS, Vultur ZM;

- din Orăștie: Emma, Vorba;

- din Petroșani: Tehno-Art;

- din Simeria: Traian Dorz.

          Așteptat cu nerăbdare de miile de iubitori de lectură care îi vor trece pragul, Salonul Hunedorean al Cărții va prilejui întâlnirea cu personalități de marcă ale culturii noastre care își vor lansa cărțile la Deva. De asemenea, editurile, distribuitorii de carte, librarii și bibliotecarii prezenți la Deva vor fi într-un permanent dialog cu un public avizat, care știe să aprecieze valoarea unei cărți. Este o bucurie pentru noi să constatăm că, deși ne aflăm în era internetului, lectura cărților în format tradițional, pe hârtie, nu și-a spus încă ultimul cuvânt și plăcerea cititului, a răsfoitului unei astfel de cărți nu va dispărea prea curând. Așteptăm, prin urmare, același public numeros, de toate vârstele și ocupațiile, iubitorii de carte și de lectură pentru care, an de an, Salonul Hunedorean al Cărții este o mare sărbătoare a spiritului.

 

13.10.2021, ora 1800, Deva Mall, Salle dʾOr, etajul 3, lansarea volumelor Fluturi, Iubirea te învață, Străinul de lângă mine, Insomnii, Până la sfârșit și Iubitelor mele prietene (în colaborare cu Carmen Voinea-Răducanu) de Irina Binder

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura For You,  organizează în ziua de 13 octombrie 2021, ora 1800, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, un eveniment cultural deosebit: întâlnirea cu scriitoarea Irina Binder, care își va prezenta câteva dintre cărțile a căror autoare este, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții.

Irina Binder a devenit una dintre cele mai notorii și mai îndrăgite scriitoare din România, deținătoare a blogului denumit Insomnii pe care îl urmăresc și îl apreciază peste 200.000 de internauți. Pasiunea ei a devenit scrisul și a început să se dedice acestuia odată cu apariția primei sale cărți, Fluturi, în anul 2010.

În urma succesului de public, a continuat să dezvolte acest roman care are trei volume și a mai scris alte cărți, la fel de apreciate de către cititorii săi: Iubirea te învață, Străinul de lângă mine, Insomnii, Până la sfârșit și, în colaborare cu Carmen Voinea-Răducanu, cartea intitulată Iubitelor mele prietene, toate apărute la Editura For You.

Despre cea mai cunoscută carte a Irinei Binder, Fluturi, opinia Editurii For You este extrem de relevantă și spune totul despre această autoare de succes: „... Fluturi a lăsat puțină lume indiferentă. Criticată de unii, puțini la număr, adorată de alții, cei mai mulți, cartea a devenit rapid un fenomen, atrăgând un public numeros prin sinceritate, realism, prin conturarea unor personaje în care ne regăsim, la un moment dat, fiecare dintre noi și prin creionarea unei povești de dragoste captivante ce ne prinde imediat în mrejele ei, ținându-ne cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină.”

            Irina Binder va fi oaspetele Salonului Hunedorean al Cărții și se va întâlni cu cititorii care îi apreciază cărțile.
 

15.10.2021, ora 1600, Deva Mall, Salle dʾOr, etajul 3, lansarea volumelor Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia; Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă; Dictatul de la Viena, Transilvania și relațiile româno-ungare (1940-1944) și Iuliu Maniu văzut de românii americani de Vasile Pușcaș

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, organizează în ziua de 15 octombrie 2021, ora 1600, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, un eveniment editorial de excepție: istoricul, diplomatul și omul politic Vasile Pușcaș va susține o conferință și își va prezenta patru cărți apărute recent la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, în colecția „Istorie contemporană” pe care o coordonează: Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia; Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă (coordonator, împreună cu Ionel N. Sava); Dictatul de la Viena, Transilvania și relațiile româno-ungare (1940-1944), un proiect editorial apărut sub egida Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române și a Fundației „Transilvania Leaders” și Iuliu Maniu văzut de românii americani.

Așa cum aflăm din prezentarea făcută de Editura Școala Ardeleană, Vasile Pușcaș, doctor în istorie, este profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca. Din 2011 este Profesor Jean Monnet Ad Personam. Din anul 2000 a predat şi la International University Institute for European Studies (IUIES) în Gorizia/Trieste (Italia). Este membru în consiliile de conducere a mai multor organizații profesionale din domeniul relațiilor internaționale și istoriei contemporane. Între 1991 și 1994 a fost diplomat al României în New York și Washington D.C. Din decembrie 2000 și până la sfârşitul negocierilor de aderare cu UE (decembrie 2004), a fost negociatorul șef al României, membru al Guvernului României. Între 2000 și 2008 a fost membru al Parlamentului României. Între decembrie 2008 și octombrie 2009 a fost ministru al Afacerilor Europene în Guvernul României.

Dintre cărțile scrise și publicate de Vasile Pușcaș amintim: Dr. Petru Groza - pentru o „lume nouă” (1985, ediție topită), Alma Mater Napocensis - Idealul universității moderne (1994), Transilvania și aranjamentele europene. 1940-1944 (1995), Pulsul istoriei în Europa Centrală (1998), Căderea României în Balcani (2000), Relații internaționale contemporane (2003), Speranță și disperare – Negocieri româno-aliate, 1943-1944 (1995, 2003), Universitate – Societate – Modernizare (1995, 2003, 2019), Negociind cu Uniunea Europeană, 6 volume (2003-2005), „Sticks and Carrots”. Regranting the Most-Favored-Nation Status for Romania (USA Congress, 1990-1996) (2006), European Negotiations. A Case Study: The Romania's Accession to EU (2006), Relații internaționale/transnaționale (2005, 2007), România și iar România. Note pentru o istorie prezentă (2007), România spre Uniunea Europeană. Negocierile de aderare (2000-2004) (2007), România: de la preaderare la postaderare (2008), Teme europene (2008), Euro-Topics (2009). International/ Transnational Relations (2009), Managing Global Interdependencies (2010), Europa în criză (2011), Uniunea Europeană. State – Piețe – Cetățeni (2011), Spiritul european azi (2012), EU Accession Negotiations (A Handbook) (2013), Negocieri pentru parteneriate (2016), România și calea de viață europeană (2017), Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia (2017), Iuliu Maniu văzut de românii americani (2018), Marea Unire - 1918 - România Mare (2018).

Pe lângă aceste volume, profesorul Vasile Pușcaș este autorul a zeci de studii, articole, comunicări științifice pe teme legate de istoria României și locul ei în Europa, istoria Transilvaniei și evenimentele de cotitură care i-au marcat existența: Marea Unire, Tratatul de la Trianon, Dictatul de la Viena. Ultimele două subiecte sunt abordate pe larg, cu acribie și o minuțioasă documentare, în două dintre cărțile ce se vor prezenta la Deva.

Figura marelui om politic român Iuliu Maniu văzută din unghiul românilor din America este subiectul celui de-al treilea volum. Pe lângă subiectul extrem de captivant, prea puțin abordat de istoricii români, cartea este construită pe baza unor date noi, obținute   printr-o asiduă cercetare a documentelor de arhivă.

În sfârșit, volumul  intitulat Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia își propune să prezinte aspecte din activitatea profesorului Philip E. Mosely, îndeosebi cea de negociator, de expert în relații internaționale într-o perioadă complicată a secolului XX, cea marcată de al Doilea Război Mondial.

Fiecare carte a profesorului Vasile Pușcaș suscită un interes aparte, fiecare impresionează prin bogăția și ineditul informației, prin ținuta profesională ireproșabilă.

           Despre cele patru cărți cu care Vasile Pușcaș va veni la Deva, autorul va vorbi pe larg și va avea un dialog cu cei interesați.
 

 

16.10.2021, ora 1100, Deva Mall, Salle dʾOr, etajul 3, lansarea volumului Călătoria fantastică a baronului Van Pișkel până la capătul lumii și înapoi de Alec Blenche

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Univers din București, organizează în ziua de 16 octombrie 2021, ora 1100, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu scriitorul de literatură pentru copii Alec Blenche, care își va lansa cartea intitulată Călătoria fantastică a baronului Van Pișkel până la capătul lumii și înapoi, apărută în anul 2021 la Editura Univers. Evenimentul va avea loc în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or.

Alec Blenche este un nume bine cunoscut micilor cititori și părinților acestora, este autorul a peste 30 de cărți și e considerat cel mai de succes scriitor de cărți pentru copii din România din ultimii ani. Cărțile sale merg direct la sufletul celor mici care îndrăgesc eroii cu care Alec Blenche le face cunoștință în povestiri pline de farmec: pisoiul Jup, Erus, prințul Păpădie, Pac și Mac. 

Dragostea pentru literatura pentru copii i s-a sădit în suflet în copilărie, când asculta povești de pe plăcile de vinil, când mergea la bunici și intra parcă într-o lume de basm.

Alec Blenche iubește copiii, își iubește fetița, pe Emma, iubește legătura extraordinară pe care a realizat-o cu micii lui cititori și se află în permanent dialog cu aceștia. Profesiunea sa de credință este sintetizată în următoarele gânduri pe care le-a împărtășit cititorilor săi: „Eu îmi doresc pentru copilul meu să își trăiască viața după cum îi bate inima. Să trăiască corect, să își urmeze pasiunea. Să aibă un vis care să o facă fericită pe ea, dar și pe cei din jur. Consider că cele mai importante valori pentru un copil sunt răbdarea, generozitatea, iubirea și recunoștința. Dacă acestea sunt învățate și structurate bine în primii ani de viață, restul lucrurilor se vor așeza mult mai clar și mai ușor peste această fundație morală.”

           Cartea care se va lansa, fumos ilustrată de Alexandra Cărăvan, este o amplă poveste în care copiii vor urmări curioși peripețiile unor eroi pe care, cu siguranță, îi vor îndrăgi: baronul Van Pișkel, grădinarul Zec, menajera Gina, majordomul Bran. Toți vor porni într-o călătorie fantastică în care aventurile îi vor ține cu sufletul la gură pe micii cititori.

 

16.10.2021, ora 1300, Deva Mall, Salle dʾOr, etajul 3, lansarea volumului O țară se construiește zi de zi de Adrian Cioroianu

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Curtea Veche Publishing, organizează în ziua de 16 octombrie 2021, ora 1300, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu, care a fost invitat să-și prezinte volumul intitulat O țară se construiește zi de zi, apărut la Curtea Veche Publishing.

Adrian Cioroianu este, de peste două decenii, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din București. Este bine cunoscut publicului pentru activitatea sa politică și diplomatică, amintim doar că a deținut portofoliul de Externe în perioada 2007-2008. Este autorul a numeroase volume de istorie, eseuri pe teme de istorie sau de politică, scenarii pentru documentare istorice etc. Pasionat de istorie încă din copilărie, a fost mereu preocupat să prezinte imaginea asupra trecutului nostru istoric într-o manieră cât mai accesibilă pentru un public dornic să fie informat dintr-o sursă competentă. 

Dintre cărțile pe teme de istorie scrise de Adrian Cioroianu și apărute la Curtea Veche Publishing pot fi amintite: Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, 2005 (ediţia a II-a, 2007), şi versiune e-book, 2013; Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les représentations et le culte du Dirigéant dans la Roumanie commmuniste, 2004 (ediția a II-a, 2005); Geopolitica Matrioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (vol. I), 2009; Visul lui Machiavelli. 150 de povești despre lucruri pentru care ați putea renunța la Paradis, 2010, şi versiune e-book, 2013; Epoca de aur a incertitudinii: America și China, ideile și Primăvara arabă, Clio, Clausewitz și Lady Gaga la începutul secolului XXI, 2011; Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor, 2015; Maria a României. Regina care a iubit viața și patria, 2015; Cea mai frumoasă poveste. Nu putem evada din Istoria noastră (vol. al II-lea), 2016; Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate și credință, 2016; Elena a României. Regina-Mamă, regina suferinței și a speranței, 2018; Elisabeta. Carmen Sylva. Prima regină a României, suverana artistă, 2019; Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale, 2019; Cea mai frumoasă poveste. O țară se construieste zi de zi (vol. al III-lea), 2019.

Volumul care se lansează la Deva, O țară se construiește zi de zi, este al treilea volum al unei trilogii intitulate Cea mai frumoasă poveste, primele două volume purtând titlul Câteva adevăruri simple despre istoria românilor și, respectiv, Nu putem evada din Istoria noastră. Toate aceste volume sunt alcătuite din „capsulele de trecut” pe care Adrian Cioroianu le-a prezentat la televiziune în scurte expuneri având drept subiect câte un episod din istoria modernă și contemporană a României. Concluzia istoricului era, de fiecare dată, aceea că istoria este cea mai frumoasă poveste. 

Scurtele, dar foarte sinteticele „capsule de trecut” fac o amplă panoramare a istoriei României începând cu domnia lui Carol I până în epoca lui Ceaușescu, trecând prin Războiul de Independență, Primul Război Mondial, făurirea Unirii, perioada interbelică, al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului. Toate aceste evenimente istorice sunt dublate de ample portrete ale unor mari personalități care ne-au marcat istoria (regi, lideri politici, oameni de cultură și de știință), dar și de prezentarea unor momente mai puțin cunoscute din perioada istorică prezentată. Ceea ce rezultă este un amplu tablou al României ultimelor două secole, un tablou pe care istoricul Adrian Cioroianu îl zugrăvește ținând parcă seamă de o binecunoscută rubrică a revistei „Magazin istoric” intitulată „Așa vă place istoria?”.

Volumul al treilea cuprinde texte legate de România deceniului 1914-1923, o perioadă descrisă cu foarte multă acribie, într-un limbaj accesibil, dar care nu face rabat de la ținuta științifică: de la moartea lui Carol I, la consiliile de Coroană care au hotărât neutralitatea și intrarea noastră în război, la „câmpurile gloriei” și provinciile României Mari, de la noii vecini ai României la partidele și marii bărbați ai Unirii, terminând cu Constituția din 1923. Este o lectură plăcută, scrisă cu multă dragoste față de această poveste frumoasă care este Istoria. 

Prezentarea cărții va fi urmată de un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu și, în final, de o sesiune de autografe.

 11.10.2021 – 31.10.2021, Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva – Cursul Contabil – COR 331302.

 

 29.10.2021, ora 1800, Sediul central al Bibliotecii Județene, evenimentul Carnaval Halloween.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 29 octombrie 2021, ora 1800, o petrecere de Halloween la care sunt invitați, cu deosebită plăcere, toți prietenii bibliotecii noastre, de la mic la mare.   

Dorim să oferim o atractivă seară de Halloween și, în acest scop, vom crea decorul adecvat acestei îndrăgite sărbători, care a venit din lumea anglo-saxonă: curtea bibliotecii va fi împodobită cu zeci de bostani, iar programul va desăvârși atmosfera tainică și de magie specifică unei veritabile petreceri de Halloween.

Seara va începe cu prezentarea obiceiurilor legate de această zi, cei prezenți vor afla originea și semnificația Halloween-ului, după care va începe petrecerea propriu-zisă. Ca în fiecare an, și acum vom lăsa copiii să-și pună fantezia la încercare și le vom oferi prilejul de a lua parte la cele două îndrăgite și palpitante concursuri: „Cel mai înspăimântător costum” și „Dovleacul de groază”. Așa cum ne-au obișnuit deja din anii trecuți, copiii își vor manifesta imaginația și simțul artistic în realizarea unor costume de monștri, schelete, vrăjitoare, vampiri. Toate acestea vor crea o atmosferă de mister și vrajă, ingrediente ce nu pot lipsi de la o petrecere de Halloween adevărată. 

 Seara se va încheia cu o petrecere la care muzica și dansul vor fi nota dominantă.

Prietenii bibliotecii de toate vârstele sunt așteptați cu drag la această îndrăgită sărbătoare a sfârșitului de octombrie.