Ziare - evenimente evidentiate in presa hunedoareana
Evenimentele din luna mai 2022
 
02.05.2022 - 31.05.2022, Stand de carte cu vânzare Editura Rao

 02.05.2022 - 31.05.2022, Secretariatul instituției – înscrieri la Cursul de limbă și cultură chineză.

           Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu continuă proiectul început în anul 2013, proiect cultural-educativ ce are drept componentă centrală organizarea de cursuri de limbă și cultură chineză la Deva.

Interesul pentru civilizația și cultura chineză, pentru artele specifice acestei țări, pentru istoria și economia Chinei, a fost tot mai mare și un public tot mai numeros ni s-a alăturat în acești ani de când am demarat parteneriatul. Cererile de înscriere la cursurile de limbă și cultură chineză sunt tot mai numeroase și provin de la oameni de toate vârstele și de diverse profesii.  

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva anunță, pe această cale, organizarea în continuare a cursurilor gratuite de limbă și cultură chineză și în anul universitar 2022 – 2023.

Înscrierea la curs se va face de către cei interesați, personal, pe baza actului de identitate și a permisului de intrare la bibliotecă vizat pe anul 2022, la Secretariatul Bibliotecii Județene, în perioada 2 mai – 31 mai 2022, de luni până joi, între orele 830 și 1600, vineri între orele 830 și 1330, în limita locurilor disponibile (50 de locuri).

Cursurile vor începe în ziua de 3 octombrie 2022.

Cei care vor parcurge aceste cursuri vor avea avantajul și privilegiul de a se familiariza cu limba chineză, cu simbolistica ei specifică, vor cunoaște din ce în ce mai bine cultura, civilizația și o bună parte din tradițiile poporului chinez. De asemenea, cunoașterea limbii chineze va fi o oportunitate pentru viitorii cursanți de a aplica pentru obținerea unor burse de studiu în China.

 

 02.05.2022 - 20.05.2022, orele 1000-1800,  Secția de Artă și Carte Franceză – Campania O jucărie pentru fiecare – colectare de jucării pentru copii din Centrele de Plasament ale județului Hunedoara. Jucăriile colectate vor fi duse în data de 30.05.2022 în următoarele centre: Rețeaua de case familiale Orăștie, rețeaua de case familiale pentru copii cu dizabilități Hunedoara, Rețeaua de case familiale pentru copii cu dizabilități Vulcan, apartamentul familial Vulcan, centrul specializat pentru copii cu dizabilități Hunedoara, Centrul Maternal Hunedoara.

În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva se mobilizează în acțiunea O jucărie pentru fiecare, inițiată în urmă cu câțiva ani. Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare și atragere a membrilor comunității, a locuitorilor din județul Hunedoara, pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale județului. 

Prin jucăriile pe care, cu mult drag, le colectăm și le ducem acestor copii, dorim să le oferim și un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinți sau au fost rupți de familie. Și în acest an, facem o campanie puternic mediatizată și, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Județeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituționalizat. Proiectul nostru are drept țintă copiii din centrele de plasament din județul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta și în acest an. 

În perioada 1 martie – 20 mai, cei care doresc vor putea aduce jucării la Biblioteca Județeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinților pe care acești copii nu-i au sau de care sunt despărțiți.

Pe această cale, îi anunțăm pe toți cei care vor să le dăruiască copiilor jucării că sunt așteptați la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 1 martie – 20 mai 2022, de luni până vineri între orele 1000 și 1800.

Prin această inițiativă îi chemăm alături de noi pe toți cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiți de soartă.
 

 04.05.2022, orele 1300,  Deva Mall, Salle dʾOr, etajul 3 – concurs județean de cultură generală Citești și câștigi! – finala mică.

 05.05.2022, orele 1300,  Deva Mall, Salle dʾOr, etajul 3 – concurs județean de cultură generală Citești și câștigi! – finala mare.

17.05.2022 - 19.05.2022, localitatea Parâng, Hotel Rusu - Conferința Națională Biblioteca publică, promotor al educației adulților și partener strategic în dezvoltarea durabilă, cu impact decisiv în comunitate.

          Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Biblioteca Națională a României, organizează Conferința Națională „Biblioteca publică, promotor al educației adulților și partener strategic în dezvoltarea durabilă, cu impact decisiv în comunitate”, care va avea loc în perioada 17-19 mai 2022, în stațiunea Parâng, Municipiul Petroșani, Hotel Rusu.

          Tema actualei ediții a Conferinței se circumscrie preocupărilor constante ale ANBPR și ale bibliotecilor membre de a proiecta și livra cursuri pentru comunitate, care să acopere cele mai variate nevoi de informare, documentare, pregătire profesională și petrecere creativă a timpului liber. De asemenea, va cuprinde o secțiune distinctă cu titlul „Contabilitatea și utilizarea resurselor bugetare în cadrul bibliotecilor publice”, dedicată reprezentanților compartimentelor financiar-contabile.

          Este un eveniment cu multiple semnificații pentru noi deoarece biblioteca noastră va fi pentru prima dată organizatoarea și gazda unui eveniment de o asemenea importanță și anvergură. Sub aspect profesional, conferința va fi un excelent prilej de a face schimb de experiență și de opinii despre rolul pe care bibliotecile publice trebuie să-l joace în condițiile actuale. Este o perioadă extrem de dificilă care a bulversat și bibliotecile publice, în fața cărora au apărut provocări noi, situații inedite și complicate. Cu toate acestea, bibliotecile au reușit să-și probeze utilitatea în comunitate chiar și în condițiile grele din ultimii doi ani.

          După o lungă perioadă de izolare și comunicare online, o întâlnire cu reprezentanții bibliotecilor publice din România ne va da ocazia de a purta discuții directe cu colegii noștri din țară, de a ne cunoaște mai bine, de a ne împărtăși experiențe și de a pune bazele unor proiecte viitoare. De aceea, așteptăm această conferință cu bucurie și emoție, cu speranța că legăturile dintre noi vor fi și mai strânse.

 
31.05.2022, orele 1000,  Teatrul de Artă Deva, Sala Mare – eveniment cultural Trofeul Micului Cititor.

An de an, în preajma zilei de 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează un atractiv eveniment cultural prin care sunt premiați câștigătorii concursului „Trofeul Micului Cititor”. Anul acesta, festivitatea de premiere va avea loc în ziua de 31 mai 2022, ora 1000, la Teatrul de Artă Deva, Sala Mare.

Tradiționalul „trofeu” este acordat după criterii menite să atragă spre bibliotecă, spre lectură, un număr cât mai mare de copii cărora dorim să le cultivăm dragostea față de cărți.

Criteriul care a determinat decernarea premiilor micilor cititori a fost fidelitatea copiilor față de bibliotecă, fidelitate pe care am „măsurat-o” ținând seama de numărul de împrumuturi de carte. Am hotărât să-i premiem pe acei mici prieteni ai bibliotecii care ne-au trecut pragul de cele mai multe ori, care s-au arătat a fi cei mai interesați de cărți, care au fost în permanență în legătură cu biblioteca. De aceea, acei copii care au venit cel mai des la bibliotecă, cei care au citit cel mai mult s-au dovedit demni să primească premii.

Vor fi acordate trei premii și zece mențiuni care-i vor recompensa pe cei mai fideli mici prieteni ai bibliotecii. 

Festivitatea de acordare a „Trofeului Micului Cititor” va începe cu un frumos spectacol artistic. Anul acesta, talentații artiști ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani au răspuns cu același entuziasm invitației bibliotecii și vor prezenta proiectul artistic „Fantasticul domn vulpe” după Roald Dahl, regia Marius Costache.

Mai trebuie spus că, încă de la intrarea în foaierul teatrului, copiii vor avea surpriza să întâlnească câteva statui vivante care vor executa grațioase numere coregrafice și vor interacționa cu copiii.

La încheierea evenimentului copiii vor avea parte de surprize care, sperăm, îi vor bucura și îi vor face să îndrăgească și mai mult biblioteca.

         Nu pot fi uitați profesorii care au îndrumat în fiecare zi copiii, le-au recomandat cărți specifice vârstei și i-au îndreptat spre bibliotecă. Pentru toate acestea, cadrele didactice merită mulțumirile noastre și vor fi și ele premiate.