Evenimentele din luna iunie 2024Trofeul Micului Cititor

       În fiecare an, în preajma zilei de 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează un atractiv eveniment cultural prin care sunt premiați câștigătorii concursului „Trofeul Micului Cititor”. Anul acesta, festivitatea de premiere va avea loc în ziua de 3 iunie, ora 1000, în Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva.
       Pentru cei mai tineri cititori ai noștri, prieteni ai bibliotecii, acordăm în fiecare an acest „trofeu” cu intenția de a insufla copiilor dragostea și interesul pentru carte, pentru lectură, pentru frecventarea bibliotecii. Am pornit de la ideea că, încă din cea mai fragedă copilărie, cititul cărților trebuie să devină o deprindere cotidiană, în ciuda concurenței reprezentate de televizor și de internet.
       Criteriul pe care îl aplicăm în acordarea acestei frumoase recompense, „Trofeul Micului Cititor”, este fidelitatea copiilor față de bibliotecă, consecvență reflectată în numărul de cărți împrumutate timp de un an. De aceea, îi premiem pe copiii care ne-au trecut pragul de cele mai multe ori, care au manifestat interes față de bibliotecă și s-au dovedit astfel prieteni fideli ai instituției noastre.
       Vor fi acordate trei premii și zece mențiuni care-i vor recompensa pe cei mai fideli mici prieteni ai bibliotecii.
       Festivitatea de acordare a „Trofeului Micului Cititor” va începe, ca de obicei, cu un atractiv program artistic. Anul acesta, talentații artiști ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani au răspuns cu același entuziasm invitației bibliotecii și vor prezenta spectacolul cu piesa Hansel și Gretel, dramatizare după îndrăgitul basm al Fraților Grimm în regia lui Mihai Sima și scenografia semnată Wilhelmina Kuron Bekesi,
       De asemenea, la intrarea în foaierul Teatrului de Artă, copiii vor avea o plăcută întâlnire cu statui vivante întruchipând personaje celebre, eroi din cărțile copilăriei, care vor executa numere coregrafice și vor dialoga cu copiii.
       La încheierea evenimentului micii noștri prieteni vor avea parte de surprize care, sperăm, îi vor bucura și îi vor face să îndrăgească și mai mult biblioteca.
       Mulțumim, pe această cale, cadrelor didactice, dascălilor acestor copii, dascăli care s-au ocupat de copii, le-au recomandat cărți specifice vârstei și i-au îndreptat spre bibliotecă. De aceea, vom premia și cadrele didactice pentru că merită din plin respectul și recunoștința din partea copiilor și a noastră.

 

Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

 

Curs de limbă și cultură chineză

 

Lansare de carte: Păpușa pierdută de Isabela Hașa

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 6 iunie 2024, ora 1100, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, un eveniment cultural prilejuit de lansarea cărții „Păpușa pierdută” a cărei autoare este Isabela Maria Hașa.
       Volumul a apărut în acest an la București, la Editura Cervantes și a fost premiată cu premiul „Miguel de Cervantes” pentru creație literară, pe anul 2024. Prefața cărții este semnată de Mara Ștefania Hașa, fiica autoarei, directoare a Asociației Pro Thalia – Pro Dacia.
       Binecunoscută publicului din Deva din creațiile sale teatrale de pe scena Teatrului de Artă din oraș, Isabela Maria Hașa are un palmares actoricesc variat și complex, scena fiind locul în care a slujit teatrul cu profesionalism și dăruire. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Jurnalism, Comunicare și Relații Publice din București, unde are un masterat.
       De-a lungul a 37 de ani de carieră în teatru, Isabela Hașa a interpretat peste 60 de roluri principale în piese din dramaturgia română și universală, în spectacole de revistă, cabaret politic, piese pentru copii. A participat la numeroase festivaluri de teatru din țară, a colaborat la posturi de radio și tv locale, a colaborat la reviste de cultură, activități pentru care a fost distinsă cu numeroase premii. A avut o activitate artistică bogată, a fost implicată cu tot entuziasmul și talentul în numeroase activități culturale organizate în Deva, în județ și în țară.
       Cartea pe care Isabela Hașa o aduce acum în atenția cititorilor, a celor care o cunosc este, potrivit caracterizării din prefață „o evocare caldă și profundă a unei copilării marcate de inocență și sinceritate, un omagiu adus vieții simple și valorilor autentice”. Într-adevăr, în paginile cărții facem cunoștință cu o copilă, o adolescentă care a crescut și s-a format înconjurată de dragostea părinților, a dascălilor, a prietenilor, care știa să se bucure de fiecare clipă a vârstei inocenței. „Această perioadă, lipsită de griji și plină de spontaneitate, rămâne adesea ancorată în amintirea fiecărui individ, oferind o sursă continuă de inspirație și reflecție asupra frumuseții simple a vieții”, ne declară cu sinceritate autoarea.
       Cartea este o invitație la meditație, un îndemn de a ne păstra mereu curățenia sufletească, de a nu renunța nicicând la inocență, de a nu uita niciodată copilul care am fost.
       Întâlnirea cu Isabela Hașa va fi și prilejul de a cunoaște mai bine un artist care a avut un rol important în dezvoltarea vieții culturale hunedorene.

 

Concert DE VAră.

 

Lansare de carte: Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță de Luminița Velciu.

         Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 13 iunie 2024, ora 1700 la Sala de Lectură, un eveniment cultural cu totul special care, cu siguranță, va stârni emoții și aduceri aminte. Va fi prezentat și lansat volumul omagial intitulat „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Dedicat creatorului și animatorului îndrăgitei trupe Song, Ioan Luchian Mihalea, prezență artistică plină de prospețime în anii 1970-80, volumul este realizat de doamna Luminița Velciu, avocată, realizatoare de emisiuni tv, fostă membră a grupului Song.
        Cei care acum au ajuns la anii deplinei maturități își vor aduce aminte de atâtea și atâtea momente în care grupul coral SONG ne purta pe aripile muzicii românești și universale sub conducerea entuziastă, luminoasă și exuberantă a celui care, pentru cei care l-au iubit, a fost și va rămâne Oanță. În amintirea multora mai persistă numeroasele momente muzicale în care tineri și tinere cântau cu o plăcere contagioasă melodii cunoscute, cu talent și cu dorința vădită de a oferi bucurie spectatorilor din sală sau din fața televizoarelor.
        Această carte, la care Luminița Velciu a trudit cu acribia și perseverența unui bijutier, cu grija de a nu lăsa nimic ne spus, recompune imaginea plină de vitalitate a lui Ioan Luchian Mihalea prin intermediul cuvintelor a peste o sută de persoane care l-au cunoscut, membri sau nu ai grupului SONG, adevărat fenomen muzical din România acelor vremuri deloc ușoare. De aceea, această formație, în frunte cu animatorul ei, a fost o oază de bucurie, o gură de aer proaspăt în acele vremuri.
        Cartea spune în detaliu povestea grupului SONG dar, așa cum aflăm din paginile ei, „SONG-ul are tot atâtea povești câte persoane i-au trecut pragul în două decenii. Și este al fiecăruia dintre acești povestitori. Dar părintele SONG-ului este unul singur, Ioan Luchian Mihalea, și, din păcate, el are o singură poveste …irepetabilă și cu final neașteptat.” Într-adevăr, acel final trist și nedrept, mult prea timpuriu, a îndurerat o țară întreagă, dar mai ales a frânt sufletele celor care l-au cunoscut și l-au iubit pe Ioan Luchian Mihalea, neuitatul Oanță.
        Oricine va dori, acum sau peste ani, să știe ce a fost acest adevărat fenomen cultural numit SONG, nu va putea ocoli cartea excepțională, emoționantă și pe deplin lămuritoare pe care ne-a dăruit-o doamna Luminița Velciu.