Evenimentele din luna februarie 2024Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

 

Cursuri gratuite la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

Hunedoara - Deva

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva își adaptează activitățile în funcție de necesitățile unor categorii tot mai largi de utilizatori. De aceea, biblioteca noastră organizează o serie de evenimente și oferă, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, servicii într-o gamă diversificată.
Pe lângă serviciile cu care ne-am obișnuit utilizatorii (împrumut de cărți pentru copii și adulți în limba română și în limbi străine; împrumut de CD-uri cu muzică și DVD-uri cu desene animate, filme artistice și documentare; accesul la presa locală și națională; consultarea legislației la zi; bibliografii la cerere și acces la internet), în decursul anului 2024 vom organiza gratuit următoarele cursuri destinate utilizatorilor, în limita locurilor disponibile:
• Curs Manager proiect – COR 242101, curs de specializare pentru studii superioare (o grupă de 14 locuri), care se va desfășura începând cu data de 01.07.2024, cu o durată de 240 de ore, între orele 1500 și 2000, la Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva. Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, în perioada 05.02.2024 – 23.02.2024, de luni până vineri, între orele 830 și 1600. Actele necesare pentru înscriere sunt: permis de intrare la bibliotecă vizat pe anul 2024, diplomă de licență, carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie. Cursul este autorizat de către Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a județului Hunedoara, iar absolvenții vor primi certificat de absolvire.

• Curs Formator – COR 242401, curs de specializare pentru studii superioare (o grupă de 14 locuri), care se va desfășura începând cu data de 03.06.2024, cu o durată de 180 de ore (teorie și practică), între orele 1400 și 2000, la Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva. Înscrierile se fac la Secretariatul instituției în perioada 05.02.2024 – 23.02.2024, de luni până vineri, între orele 830 și 1600. Actele necesare pentru înscriere sunt: permis de intrare la bibliotecă vizat pe anul 2024, diplomă de licență, carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie. Cursul este autorizat de către Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a județului Hunedoara, iar absolvenții vor primi certificat de absolvire.
Cursul este recomandat celor care doresc să înceapă o carieră în domeniul formării profesionale a adulților, a trainingurilor și workshopurilor de specialitate, precum și celor care prestează deja această ocupație și vor să obțină certificare.

• Curs Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene – COR 242213, curs de perfecționare pentru studii superioare (o grupă de 14 locuri), care se va desfășura începând cu data de 14.10.2024, cu o durată de 180 de ore, între orele 1500 și 2000, la Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva. Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, în perioada 05.02.2024 – 23.02.2024, de luni până vineri, între orele 830 și 1600. Actele necesare pentru înscriere sunt: permis de intrare la bibliotecă vizat pe anul 2024, diplomă de licență, carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie. Cursul este autorizat de către Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a județului Hunedoara, iar absolvenții vor primi certificat de absolvire.

• Curs de pictură (30 de locuri) – destinat iubitorilor de artă, cu vârsta de peste 16 ani, organizat în cadrul Clubului de arte plastice „Curcubeu”, care se va desfășura începând cu data de 04.03.2024, în zilele de luni și marți între orele 1600 și 2000, la Sala de Lectură. Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, în perioada 05.02.2024 – 23.02.2024, de luni până vineri, între orele 830 și 1600. Actele necesare pentru înscriere sunt: carte de identitate, permis de intrare la bibliotecă, vizat pe anul 2024. Acest curs se adresează persoanelor care vor să aprofundeze o tehnică precum pictura în acuarelă, pictura în acrilic, pictura în ulei pe pânză, pictura pe sticlă și piatră și care vor să experimenteze desenul în creion, cărbune sau pastel. Desenul este baza artelor vizuale, fără desen nu putem să pictăm! Prin desen înțelegem cel mai bine forma, proporțiile, umbra și lumina, implicit volumetrie. Temele pot fi diferite și sunt alese de participanții la acest curs: portret, peisaj, interpretări, reproduceri, pictură abstractă, creații proprii etc. La clubul de pictură fiecare lucrează în ritmul și stilul propriu, accentul este pus pe relaxare și conturarea stilului personal. Obiectivul este îmbunătățirea abilităților artistice prin care să ne exprimăm sentimentele și trăirile și realizarea unui mediu de relaxare.
Cursul se desfășoară astfel:
- Noțiuni despre compoziție și culoare;
- Reprezentări și tehnici;
- Desen – construcție, proporții, volum, umbră și lumină;
- Exprimarea propriei personalități prin intermediul elementelor de limbaj plastic;
- Alegerea și crearea unor simboluri în funcție de sensibilitatea proprie;
- Repere în artă.

 
           Dar fiindcă, așa cum am precizat în preambul, înscrierile la aceste cursuri se vor face doar în limita locurilor disponibile și pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de doritori să se bucure de beneficiile acestora, cei interesați vor putea opta pentru un singur curs pe an.

 

DOR ȘI DRAG DE DRAGOBETE

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, organizează evenimentul cultural-literar „Dor și drag de Dragobete”, în data de 22 februarie 2024, ora 1700, în Foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani.
        Dragobetele este una dintre cele mai frumoase și mai îndrăgite sărbători ale românilor, o sărbătoare a primăverii, a renașterii naturii, a bucuriei de a trăi. Rădăcinile acestei sărbători coboară adânc în istoria poporului român, Dragobetele fiind considerat un personaj mitologic, un tânăr chipeș care „sărută fetele” și aduce bucuria iubirii în inimile celor tineri ca un veritabil sol al dragostei curate. Ziua de 24 Făurar este „capul primăverii”, începutul anului agricol, momentul redeșteptării naturii, al triumfului vieții și al bucuriei.
        În ciuda pătrunderii insistente a unor obiceiuri străine legate de dragoste, obiceiuri preluate cu mult entuziasm, sărbătoarea de Dragobete încearcă, și în mare parte reușește, să mențină neschimbată o tradiție românească veche de multe veacuri. Sărbătoarea de Dragobete este un excelent prilej de a lua contact cu un model cultural nealterat, pur, care să ne aducă bucurie.
        Și în acest an, vom organiza o activitate culturală cu prilejul zilei de Dragobete, presărată cu frumoase momente artistice, cu poezie și muzică, cu crearea unei ambianțe care să le amintească tuturor participanților că tradițiile noastre populare nu pier niciodată. Celor prezenți li se va oferi un frumos și bogat program artistic la care își vor da concursul artiști hunedoreni, poeți, cântăreți, adevărați creatori de frumos și de veritabilă spiritualitate.
        Programul va fi deschis de îndrăgitul solist de muzică populară Ciprian Roman care, împreună cu grupul instrumental „Drăgan Muntean” condus de prof. George Cîlțea, va susține un recital de cântece românești de dragoste sub genericul „Toate dorurile mele”.
        Va urma un recital de poezie intitulat „Metaforele Dragostei” în tălmăcirea actorilor Simona Codreanu, Oana Crișan, Andrada Dobre, Laurențiu Vlad și Robert Vladu. Cu sensibilitate și har, actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani vor dărui clipe de reală bucurie tuturor celor ce iubesc poezia, în special lirica de dragoste.
        Ca și în anii trecuți, sub genericul „Lirică hunedoreană de dragoste în rostirea autorilor”, publicul se va putea bucura de un adevărat regal de poezie oferit de poeți hunedoreni cunoscuți și îndrăgiți: Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Georgiana David Gavrilă, Dumitru Dumitrescu, Monica Dușan, Mariana Ghicioi, Ion Hirghiduș, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Florentina Mitrică, Ileana Cornelia Neaga, Dorel Neamțu, Salvina Pașca, Elena C. Petruț, Carmen Pinte, Paulina Popa, Miron Simedrea, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Adriana Tomoni, Ioan Vasiu.
        Cvartetul Cuore va oferi în finalul programului un recital de piese de mare popularitate din literatura muzicală clasică și contemporană, piese puse și ele sub semnul eternului sentiment al iubirii. Artiștii instrumentiști Bianca Stan (vioara întâi), Radu Stan (vioara a doua), Adrian Lazăr (violă) și Camelia Iakab (violoncel) vor demonstra din nou talentul și sensibilitatea cu care fac ca instrumentele lor să „vorbească” celor ce iubesc muzica de bună calitate.
        Fără îndoială, și în acest an activitatea noastră, prin care sărbătorim ziua de Dragobete, se va desfășura cu „dor și drag”, așa cum și-au propus de la bun început organizatorii.

 

Conferința cu tema „Sănătatea creierului și longevitatea”

          Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 24 februarie 2024, ora 1700, în Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva, o întâlnire cu reputatul prof. univ. dr. neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, care va susține conferința cu tema „Sănătatea creierului și longevitatea”.
Personalitate de excepție a medicinei românești din ultimele cinci decenii, profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea este apreciat în cel mai înalt grad atât în lumea medicală, cât și în rândul publicului larg care îi urmărește aparițiile și dialogurile televizate.
          Este profesor universitar de neurologie și a înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”. Este membru de onoare al Academiei Române, Secția Științe Medicale, profesor de neurochirurgie, profesor emerit al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, șef al Secției Neurochirugie și director științific al Spitalului Sanador, vicepreședinte al Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, fondator al Centrului Național de Excelență în Neurochirurgie, președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, fost vice-președinte al World Federation of Neurosurgical Societies (WFNS) și al WFNS Nominating Committee. De asemenea, profesorul Alexandru Vlad Ciurea este reprezentantul pentru Europa al World Federation of Neurosurgical Societies (WFNS) și membru al Congresului de Chirurgie Neurologică din SUA.
         Profesorul Alexandru Vlad Ciurea a fost implicat în peste 20 de proiecte de cercetare naționale și internaționale, a realizat peste 23.000 de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România vreme de 8 ani, având două mandate. Este autorul a peste 30 de cărți de specialitate, a susținut numeroase conferințe în cadrul unor manifestări științifice din țară și străinătate.
         Conferința pe care o va susține doctorul Alexandru Vlad Ciurea la Deva abordează o problemă extrem de sensibilă, de delicată, care preocupă foarte multă lume, în mod deosebit în zilele noastre în care oamenii sunt supuși unui stres permanent și unor frământări, angoase și suferințe care își cer rezolvarea. Importanța pe care o are sănătatea creierului, starea de echilibru și de liniște interioară în obținerea unei vieți lungi și tihnite va fi amplu prezentată, explicată și argumentată de reputatul doctor Alexandru Vlad Ciurea.
          Conferința va avea cel puțin patru părți distincte:
                 a. formarea neurochirurgicală a profesorului Ciurea, inclusiv perioada studenției de la Cluj-Napoca;
                 b. dezvoltarea sa medicală și academică;
                 c. misterele creierului;
                 d. cele 10 porunci pentru sănătatea zilnică;
                 e. elemente esențiale în îndepărtarea factorilor de risc cerebral;
                 f. prevenirea bolilor neurodegenerative;
                 g. mens sana in corpore sano – factori pentru menținerea longevității.
          În cadrul conferinței vor fi prezentate și lansate două cărți de mare interes pentru toți cei preocupați de sănătatea mentală: „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, autor fiind prof. univ. dr. neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, și „Regăsirea ființei prin știință și credință”, scrisă în colaborare cu părintele Constantin Necula.
          Publicul este familiarizat cu stilul cald, apropiat, plin de empatie al îndrăgitului doctor și va găsi, cu siguranță, răspunsul potrivit la toate frământările generate de grijile cotidiene. Iar unul dintre aceste răspunsuri este îndemnul pe care profesorul Alexandru Vlad Ciurea ni l-a adresat pe pagina sa de socializare: „să fiți mai buni, mai înțelegători, să eliminați orice fel de răutate”. Este un îndemn ușor de realizat.