Biblioteca Municipală PETROȘANI
 

DATE CONTACT
          Adresa: 332107, Petroșani, str. Aviatorilor, nr. 22A
          Telefon: 0254 515522
          Email: biblioteca@primariapetrosani.ro;gdelia1962@yahoo.com

          Facebook: Biblioteca Municipala Petrosani

 
 

 

Responsabil biblioteca:
Delia GROSU

Bibliotecar:
Simina Carina PASCAL
 

Avram Marius IANCU

 

 

 

 

 

 

Personal auxiliar:
Natalia BRATINA

·              Având caracter enciclopedic , biblioteca are drept obiectiv principal satisfacerea la un nivel superior a cerințelor de lectură, informare și documentare a membrilor comunității pe care o deservește. Biblioteca Municipală Petroșani este frecventată anual de aproximativ 6.700 utilizatori care împrumută sau consultă la sala de lectură aproximativ 30.000 de documente.

COLECŢII:
     Numărul unităţilor bibliografice (total): 61.079
din care:
           Cărţi: 60.116, restul reprezentând publicații seriale, documente audio și video.

SERVICII PENTRU PUBLIC OFERITE GRATUIT:
           Acces la cataloagele tradiționale ale bibliotecii;
           Informații și referințe bibliografice;
           Acces liber la raft;
           Imprumut la domiciliu a documentelor;
           Consultarea documentelor la sala de lectură;
           Vizionare și audiere a materialelor audio și video;
           Acces gratuit la internet;
           Participarea la expoziții, activități culturale.

 
SECȚIILE BIBLIOTECII
   
         
SCURT ISTORIC

    Bibliotecile sunt lăcașuri de cultură ale prezentului, dar mai ales instituții de cultură în care generațiile de azi se pregătesc pentru viitor, în care lumea de mâine îi devine familiară tânărului de azi.

   La 1 aprilie 1978 s-a înființat Biblioteca Municipală Petroșani cu sediul în strada Viitorului, bl. 9A, ap. 24-25. De 43 de ani acest centru de informare , documentare , a pus la dispoziția utilizatorilor săi cunoștințe și informații din toate domeniile, oferindu-le colecțiile de documente de care dispune.

    Din documentele bibliotecii rezultă că începând cu anii 2000, în ceea ce privește îmbunătățirea bazei materiale și funcționarea bibliotecii, se resimțea tot mai mult nevoia unui spațiu, care să permită înființarea unei săli de lectură, atât de necesară pentru studiul publicațiilor unicat, care nu se împrumuta la domiciliu. De-a lungul anilor, o atenție deosebită s-a acordat acțiunilor de popularizare a cărții. Pe baza Calendarului aniversărilor culturale s-au organizat diferite activități culturale prilejuite de aniversarea sau comemorarea unor scriitori, personalități ale vieții culturale și științifice.

    În anul 2006, biblioteca primește un spațiu nou, atât de necesar, deoarece vechiul local devenise un adevărat „pat a lui Procust”. 

   Localul actual situat în cartierul Aeroport, permite o diversificare a secțiilor și serviciilor și o excelentă punere în valoare a colecțiilor atât în sălile cu acces liber, cât și în depozite. Secția de împrumut permite expunerea la raft liber, depozitul aferent sporind capacitatea de dotare a secției.

     În rețeaua de biblioteci publice a județului Hunedoara, Biblioteca Municipală Petroșani constituie un punct de referință: bibliotecă model, sediu a numeroase schimburi de experiență, lansări de carte și diferite activități de promovare a cărții. 

    În 14.09.2010 cea mai memorabilă activitate a bibliotecii a fost lansarea „Biblionetului- Centrul de internet pentru public” Petroșani la care au participat personalități oficiale, membrii ai comunității, utilizatori ai bibliotecii, cadre didactice, elevi.

     Din câte se poate observa, activitățile de promovare a cărții se desfășoară periodic, biblioteca colaborează cu toate instituțiile Municipiului și nu numai, fiind deschisă oricărei inițiative pozitive. 

           
ACTIVITĂȚI TRADIȚIONALE

15 ianuarie: Aniversare Mihai Eminescu

 
   
 

24 ianuarie: Unirea pricipatelor române

 
 

      24 ianuarie este ziua în care Biblioteca Municipală sărbătorește marele eveniment al istoriei poporului român: „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE”. In fiecare an concursul „24 ianuarie 1859” propune elevilor o abordare interdisciplinară (istorie, literatură)  a temei, având scopul de a le dezvolta potențialul creativ, imaginația și spiritul de lucru in grup.

 

20 martie: Ziua internațională a francofoniei

 
 
 
 

2 aprilie: Ziua internațională a cărții pentru copii

    
 
 
 

9 mai: Ziua Europei

 
 
 

         Proclamarea Independenței de stat a României la 9 mai 1877, victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 și Ziua Europei se sărbătorește la bibliotecă în fiecare an.

 

1 iunie: Ziua copilului

 
 
 
 
 
 
 

1 decembrie: 1 Decembrie 1918 - Ziua Națională a României și Unirea Transilvaniei cu România - „Ziua Națională în conștiința micilor cititori”

 
 
 
 

Dăruiește o carte zâmbind

 

    „Dăruiește o carte zâmbind” este motto-ul unui maraton de lectură la care au fost invitați locuitorii din vale. Cărțile strânse au fost donate liceului N Bălcescu din Gyula Ungaria, liceu cu predare în limba română.

      La această acțiune noi am fost coorganizatori împreună cu fundația d-lui Bella Fulop. Timp de trei zile și nopți oricine putea citi din cartea preferată după care o putea lăsa pentru donație. Au citit actori, elevi, cadre didactice, bibliotecare, poeți, scriitori... etc

     A fost o acțiune menită în primul rând, să îndrepte atenția copiilor către carte și către lectură și cea de–a doua simbolistică a fost donarea cărților într-o comunitate de români din Ungaria.

 

Lansări de carte!

 
 
 
 
 

Lumea în care trăim

 
 
 
 
 
 
 
 
 

         „Lumea în care trăim” este un proiect educațional organizat de Biblioteca Municipală în parteneriat cu mai multe școli din oraș.

          Ȋn cadrul acestui proiect, de-a lungul anilor au avut loc mai multe activitați la care au participat și copii cu cerințe educaționale speciale:

  • Ziua internațională a muntelui

  • Comunicarea  .

  • Lasa mess-ul, ia o carte.

  • „In tot ce fac , gasesc prieteni..”

  • Ziua internațională a drepturilor copiilor – Sa ne bucurăm de drepturi si să ne cunoaștem obligațiile.

  • Ȋnvață să nu irosești apa!

  • Securitatea copiilor pe internet.

  • Ȋnvățăm sa croșetăm și să mărgelim!

  • Ȋnvățăm chimie prin jocuri.

  • Festivalul dovlecilor.

  • Ziua internațională a spunerii basmelor!

  • Ziua limbii române.

  • Ziua mondială a educației.

  • Ziua cititului împreună.

 

Noaptea bibliotecilor

  

 

 

 

 

Activitățile bibliotecii evidențiate în presă

 

Pregătirea pentru Sărbătorile Pascale

 

Foști colegi

 

Ziua Culturii Naționale și omagierea poetului Mihai Eminescu

 

Ziua Iei!

 
PREMII, DIPLOME, DISTINCȚII:
 
Diplomă de excelență
se acordă
Bibliotecii Municipale Petroșani
pentru obținerea celor mai bune rezultate în anul 2011
în activitatea de organizare și în manifestările culturale