Biblioteca Municipală
HUNEDOARA
 
DATE CONTACT
           Adresa: 331059, Hunedoara, str. Constantin Brâncuși, nr. 2, bl. X2
           Telefon: 0254711549
           Email: biblioteca_hd@yahoo.com
 
   
 
   
   
 
 
Bibliotecar:
Lucia TĂNASE

Gabriela BOLDOR

Irina POPA

Mariana TROFIN

Este o bibliotecă publică cu caracter enciclopedic. Satisface nevoile informaţionale, educaţionale, culturale, de lectură şi de petrecere a timpului liber a membrilor comunităţii municipiului Hunedoara.

COLECŢII:
     Numărul unităţilor bibliografice (total): 5.943
din care:
           Cărţi: 80.150
           Materiale audio-video: 32
           Periodice

SERVICII PENTRU PUBLIC OFERITE GRATUIT:
           Acces la INTERNET;
           Împrumut la domiciliu a documentelor;
           Împrumut în săli de lectură;
           Imprumut interbibliotecar;
           Informare bibliografică;
           Alte servicii.

         
SCURT ISTORIC

Situată pe strada Brâncuși, nr. 2, bl. X2, biblioteca a fost înființată în anul 1950, cu toate că hunedorenii vârstnici povestesc de activitatea cu cartea sub egida ASTRA înainte de această dată.
    A funcționat în mai multe locații și a avut un personal cuprins între 1 și 3 bibliotecari. În anul 1973 a fost desființată, iar o parte din fondul de carte a fost preluat de bibliotecile școlare din municipiu. S-a reînființat după câteva luni, cu subvenții bugetare minime, iar din anul 1983 funcționează în actuala clădire.
   Biblioteca Municipală Hunedoara fiind bibliotecă publică (este instituție non-profit finanțată de la bugetul local), cu profil enciclopedic, este pusă în slujba comunității locale și oferă utilizatorilor săi, prin fondul de documente cu caracter enciclopedic, noutăți editoriale, organizează numeroase acțiuni, expoziții și lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, mese rotunde, ore educative, concursuri, dezbateri, redactează materiale de informare și prezentare utilizând resursele umane și materiale de care a dispus.
   În anul 2016, a fost înființat Centrul de documentare istorie și civilizație românească (transilvană cu predilecție), care asigură servicii de împrumut la sala de lectură. De asemenea, funcționează Sala „Victor Isac” care cuprinde cărți, documente, manuscrise legate de activitatea filozofului hunedorean Victor Isac.
   Biblioteca este conectată la Programul „Biblionet” și oferă servicii gratuite de internet, prin intermediul a 10 calculatoare, unui public larg, de toate vârstele și ocupațiile.
   De asemenea, au fost încheiate numeroase parteneriate cu: școlile și grădinițele din municipiul Hunedoara, școlile din Ținutul Pădurenilor, Cenaclul Literar și de Jurnalism „Victor Isac” din cadrul CARP „Speranța” Hunedoara, Centrul Educativ „Copii și tineri pentru comunitatea europeană”, Subfiliala de Cruce Roșie Hunedoara, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice, Centrul de zi „Lumină și speranță”, Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Hunedoara.
   S-a împământenit prietenia dintre Cenaclul literar și de jurnalism „Victor Isac” din cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Speranța” Hunedoara și Biblioteca Municipală. Împreună am organizat acțiuni de suflet pentru Hunedoara noastră. Membrii Cenaclului literar, majoritatea pensionari, au fost primii noștri învățăcei, beneficiind în cadrul Programului Biblionet, de ore gratuite în utilizarea calculatorului. Astfel, au putut să-și tehnoredacteze singuri cărțile, noi oferindu-le ajutor când l-au solicitat.
   În cadrul Programului „Călătorie în lumea cărților”, adresat tuturor categoriilor de elevi, de la preșcolari la liceeni, cadrele didactice se pot înscrie printr-un simplu telefon, pentru: a face o vizită în bibliotecă, inițiere în lumea cărților și cum să devii cititor al bibliotecii. Copiii, „oaspeți de seam㔠ai bibliotecii, însoțiți de doamnele educatoare vor să vadă, cu ochii lor, cum arată un loc cu multe cărți, ne jucăm împreună și lecturăm povestioare scurte.
   Fondul documentar „Victor Isac” a fost prelucrat separat de celelalte documente. Acesta oferă bibliografie pentru numeroase teme ca: filosofie, știință, cunoaștere, adevăr, religie, etică, pace, politică, libertate, evoluționism, eugenie spirituală, act critic, înțelepciune, dictatură... astfel ne-a venit ideea alcătuirii unui dicționar cu termenii folosiți de domnul profesor, deoarece existau unii termeni care nu-și găseau o explicație completă în dicționarele enciclopedice sau de specialitate, aceștia necesitând explicații suplimentare adecvate și completate de domnul profesor.
   Centrul de documentare istorie și civilizație românească (transilvană cu predilecție), – înființat în anul 2016, la inițiativa domnului Valentin Orga, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie și Filozofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, Este vorba de un proiect prin care domnia sa, hunedorean fiind, a donat cărți de istorie și civilizație, publicații valoroase, unele destul de rare, adunate de-a lungul anilor, iar noi am amenajat spațiul, luând în gestiune aceste valori inestimabile. Rolul acestui centru este nu doar de a pune la dispoziția celor interesați informație, ci de a stimula cercetarea, formarea unor deprinderi de documentare.
   Campania „Hunedoara citește” – Programul se desfășoară în toate unitățile de învățământ: grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal și a presupus provocarea la lectură a elevilor, în scopul încurajării lecturii și promovării acesteia. În acest sens au fost achiziționate cărți specifice vârstei, să nu fie în programa școlară, dar care sunt acum în „trend”, iar copiii le citesc cu drag.
   „Cadouri de Crăciun pentru copiii abandonați și bunicii uitați” – La inițiativa Subfilialei de Cruce Roșie Hunedoara, ne-am propus, ca în fiecare an, să bucurăm copiii și bunicii din centrele de plasament din municipiu. Astfel, am inițiat strângerea de cadouri, frumos ambalate, pe care le-am oferit celor care au același drept la fericire ca și noi: Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice, Centrul de zi „Lumină și speranță”, Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Hunedoara.
   „Marșul cărții” – este o realitate că mulți elevi citesc din „constrângerea” notei și astfel lectura nu mai este un act interiorizat. Grupuri de copii din toate școlile hunedorene, însoțiți de cadre didactice, pornesc pe un traseu bine stabilit, „cărțile” purtându-și copertele, „reporterii” intervievând cetățeni hunedoreni, iar „cameramanul” filmând marșul. Acțiunea, organizată de Primăria municipiului Hunedoara și Biblioteca Municipală în parteneriat cu Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” și cercul metodic al profesorilor de limba și literatura română, zona Hunedoara, are același scop – incitarea la lectură. Participanții la Marș au fost răsplătiți cu cărți.

   „Noaptea bibliotecilor” – Biblioteca Municipală Hunedoara, asemenea celorlalte biblioteci din județ, își deschide porțile, începând cu ora 18. Evenimentul are ca obiective aducerea în prim-plan a cărții, implicit a bibliotecii și transformarea acesteia într-o casă primitoare pentru toți locuitorii Hunedoarei. Programul cuprinde: întâlniri cu scriitori, recitaluri de muzică clasică, spectacol de dans, expoziții de carte, prezentarea bibliotecii, vizionări de filme.

           
ACTIVITĂȚI TRADIȚIONALE

Săptamâna Eminescu

   

    Elevii de la școlile și liceele din oraș, dar și locuitorii Hunedoarei, pot afla despra viața, personalitatea și, mai ales, opera poetului Mihai Eminescu, dacă, în această săptămână, 7-15 ianuarie, vor trece pragul Bibliotecii Municipale.
   Manifestarea „Săptămâna Eminescu” desfășurată, în această perioadă, la biblioteca din municipiul Hunedoara va aduce în fața publicului o expoziție de carte, scrisorile dintre acesta și Veronica Micle, dar, mai ales, o parte dintre manuscrisele semnate de „Luceafăr”.
   Iar pentru că toată lumea cunoaște povestea de dragoste dintre poet și Veronica Micle, „Săptămâna Eminescu” le oferă hunedorenilor ocazia de a citi o parte din corespondența pe care cei doi și-au trimis-o de-a lungul anilor, scrisorile fiind republicate în varianta lor originală și aflându-se, de asemenea, pe rafturile bibliotecii din municipiul de pe Cerna.

 

Caiete-manuscris și scrisori

   

    Acțiunea pusă la cale de Biblioteca Municipală din Hunedoara nu a rămas neobservată în localitate, dovadă fiind numeroasele grupuri de elevi care au trecut, timp de o săptămână, pragul acestei instituții pentru a se întâlni cu ... Eminescu.
   Vizitatorii au putut răsfoi caietele-manuscris ale poetului, tipărite de Acadamia Română în ediții de lux. Documentele conțin însemnările originale ale marelui poet și pot fi consultate la sala de lectură a bibliotecii.
   Am pus la dispoziția vizitatorilor și lupe, pentru a putea citi mai ușor textele scrise de mâna poetului.Manuscrisele lui Mihai Eminescu au fost donate Bibliotecii Academiei Române de Titu Maiorescu, în 1902, și, de-a lungul anilor, ele au fost cercetate, descifrate și valorificate de mari eminescologi. Printre aceștia îi amintim doar pe Perpesicius, George Călinescu, Dimitrie Vatamaniuc ori Petru Creția. Acum, starea lor e "de o vulnerabilitate maximă" și, practic, "nu mai pot fi consultate".
  
Pentru a avea și noi acces la caietele Eminescu acestea au fost editate de Academia Română sub coordonarea președintelui Academiei Române - Eugen Simion.
 

A vizitat „Comitatul Unedoarei”

     Tot caietele-manuscris scot la iveală și textele pe care Mihai Eminescu le-a scris despre... Hunedoara, specialiștii în opera și viața poetului fiind de părere că, în anii tinereții, „Luceafărul” ar fi vizitat aceste locuri, într-un periplu realizat prin Transilvania. „Există opinia că mărturiile documentare privind legăturile lui Eminescu cu Transilvania aparțin unei epoci de tinerețe, când poetul străbate această provincie românească în peregrinările sale din anii studenției, când întreține legături de prietenie cu unii transilvăneni”, precizează eminescologul Dumitru Vatamaniuc, în numărul 1 al Revistei „Manuscriptum” din 1977. „Comitatul Unedoarei”, așa și-a intitulat Eminescu însemnările pe care le-a făcut despre Hunedoara, poetul fiind preocupat atât de datele demografice și geografice, cât și de istoria acestor locuri. Întâlnim referiri atât la Castelul Corvinilor, la Cetatea Devei, cât și la Țara Hațegului. „Orașul principal, Vaida Huniad, adică Uniad Vodă, se află la confluența Cernei și a Zalazdului, castelul zidit de Uniad și înfrumusețat de Bethlen, a ars la 1864. Mai mare este Deva, de lângă Mureș, al cărei castel s-a dărâmat la 1849”, scria Eminescu în manuscrisul său despre „Comitatul Unedoarei”. Potrivit specialiștilor, multe dintre datele pe care Mihai Eminescu și le-a notat în urma peregrinărilor sale prin Hunedoara și Transilvania au fost folosite, ulterior, în articolele politice publicate de poet în presa vremii.
    
Manuscrisul 2263 este paginat de Eminescu și are în față un sumar ce se deschide cu prezentarea Comitatului Hunedoara, după care urmează Sinoptica cu date privind Transilvania, Moldova, Țara Românească și alte țări vecine. Sunt prezentați Iancu de Hunedoara și Matei Corvin, întâlnim însemnări despre Transilvania, Făgăraș, Maramureș. Apare evidentă preocuparea poetului de a-și nota date cît mai exacte precum și atenția ce o acordă evenimentelor istorice și vechilor numiri de ape și localități considerate ca fiind de origine dacă sau romană.

 

Marșul cărții - ediția a X-a

      
     
    
 

Marșul cărții, ajuns la ediția a XI-a

Este o realitate că mulți elevi citesc din “constrângerea” notei și astfel lectura nu mai este un act interiorizat, ei nu reacționează emoțional, nu relaționează cu “pădurea narativ㔠sau, mai rar, cu cea lirică. De ce? Din cauza televiziunii, a internetului, a programului școlar prea încărcat; sau cititul nu intră în sfera de interes a prietenilor; sau profesorii nu fac eforturi consistente, consecvente de a promova lectura, sau biblioteca nu le acoperă necesarul de lectură. Părinții... Tot realitate este că nu mulți părinți mai găsesc timp liber pentru a se aventura în lectură.
       
Grupuri de copii din toate școlile hunedorene, însoțiți de cadre didactice, pornesc spre destinație (Biblioteca Municipală, platoul din fața Casei de Cultură, Galeria de Arte, Parcul Tineretului…), pe un traseu bine stabilit, „cărțile” purtându-și copertele, „reporterii” intervievând cetățeni hunedoreni, iar „cameramanul” filmând marșul.
       
Iată câteva întrebări care au fost puse: „Ce înseamnă pentru tine/dvs. O CARTE BUNĂ?” „Care este ultima carte citită?”; „Ce carte dintre cele prezente ați citit? Ce v-a impresionat?”; „Ce carte dintre cele prezente ați citi? De ce?”; „De ce citiți/nu citiți?”; „Ce scriitor vă place? De ce?”; „Ce scriitor hunedorean cunoașteți?”; „Ce recomandați hunedorenilor?”; „Ce credeți despre marșul nostru?” etc.

     
Acțiunea, organizată de Primăria municipiului Hunedoara și Biblioteca Municipală în parteneriat cu Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” și cercul metodic al profesorilor de limba și literatura română, zona Hunedoara are același scop - incitarea la lectură.

Participanții la Marș au fost răsplătiți cu cărți.

 

Lansare de carte - MAREA ABSENȚĂ - autor Petru Poiană

 

MARȘUL CĂRȚII - Ediția a XIV-a

 
 

Lansare de carte - Zbor de cuvinte prin crengile iernii - VIOREL ȘERBAN

 

11-15 decembrie 2023: Cadouri de Crăciun

 
Anul 2024

1 martie 2024 - Începutul primăverii

Martie – începutul primăverii… anotimpul iubirii
Să vă îndrăgostiți pășind prin raze, culegând ghiocei și împărțind zâmbete